Jídlo & pití

Láska prochází žaludkem. I ta k naší planetě. Proto se na akcích, které pořádáme nebo při domluvě s jinými pořadateli, snažíme o přístup ohleduplný k lidem, zvířatům i přírodě. Vedle pestrosti, kvality surovin a skvělého servisu do výběru stále více vstupují další klíčové parametry, jako je snižování uhlíkové stopy nebo bio kvalita. Zároveň také šetrnost a postupný přechod na bezodpadový model. Nebude to hned, ale máme cíl, plány a rádi vás s nimi seznámíme!

O co usilujeme na akcích, které pořádáme? 

Rozšiřujeme nabídku bezmasých a rostlinných jídel. Zvyšujeme podíl lokálních dodavatelů a dodavatelek z regionu. Preferujeme české suroviny před dovozovými. Nápoje dostanete do opakovaně použitelných kelímků, jídlo do kompostovatelného nádobí. V rámci areálu rozlišujeme sedmnáct typů odpadu. Včetně gastroodpadu a bioodpadu. Více se dozvíte v sekci Odpady

Navázali jsme spolupráci s gastro provozovateli z Hradce Králové a okolí. Oslovili jsme také pěstitele, farmářky, ovocnáře, chovatele z regionu, abychom postupně minimalizovali transport surovin a potravin.

Chceme podporovat české producenty. Tedy dáváme přednost mrkvi před mangem. Preferujeme českého vepře před argentinským býčkem. Řepkový olej před palmovým z plantáží v Indonésii.

Každá potravina a surovina zanechává uhlíkovou stopu – při pěstování, chovu, zpracování, uchovávání, dopravě, distribuci… Proto jsme vypracovali pyramidu preferovaných surovin a potravin, která bere v potaz nejen náročnost při produkci, ale také vzdálenost místa produkce a v jakém režimu je pěstována/chována (bio, fairtrade). 

Jednorázovým plastům odzvonilo. Jsou zakázané v ČR i v EU (brčka, příbory, kelímky…). Proto využíváme kompostovatelné nádobí, které následně předáváme do nedaleké kompostárny.

DSC07820 slide 10_RFPHOPE_cervenkajakub_com-411 play_01 1-5